Az ulti, rablóulti, ultimó

Az ulti játék

Az ulti – a rablóulti játék névadó licitje – talán a leggyakoribb licit a játék során. A licitálója vállalja, hogy az utolsó -tizedik- ütést ő viszi el az adu hetessel. Ha valamelyik védőjátékos elüti az adu hetest vagy korábban – az első kilenc ütés során – a licitálónak dobnia kell ezt a lapot, úgy bukik az ulti. Az ulti szabályok szerint a bukott ulti duplán fizetendő. Kombinálható 40-100, 20-100, négy ász és durchmars licitekkel. Erről bővebben itt.

Az ulti játékot igen sokféle leosztásban lehet játszani, van, hogy erősnek vélt ulti elbukik és van, hogy gyengébb könnyedén „megél”.

Ha te vagy a licitáló, próbáld minél előbb az asztalra kényszeríteni a védők adu lapjait, akár más – hajtó lapokkal -, akár pedig adu lapokat kihívásával.

Ha védőjátékos vagy, tehát az ulti buktatásáért hajtasz, úgy mindenképpen mérd fel a saját lapjaid erősségét. Gondolkodj milyen lapok lehetnek védőtársadnál? Ha úgy érzed – esetleg kontrázott is, és tudod – hogy ő lapjai erősebbek, úgy ne tégy neki keresztbe, legalább te ne hajtsd ki az aduit, ugyanis együtt nyertek vagy együtt buktok. Ha nálad van az ütés először, úgy azzal a színű lappal indulj, amiből őt erősnek véled és nem az adu vagy az aduhoz tartozó hajtó szín. Ez az esetek 90%-ban bejön, a maradék 10% megkockáztatható. Az ulti bemondásokat aszerint csoportosíthatóak mennyi lap az adu színű, mennyi a húzószínű lapok – ha egyáltalán van húzószíned – száma és mennyi van a többi színű lapból. Esetlegesen számolhatóak a talonba tett adu vagy húzó színű lapok is.

Az ulti fajtái

Nyolc lapos ulti

Ilyen nincs! vagyis van, de én egyszer láttam lejátszani…kissé másnapos volt az előadója, de az is lehet, hogy aznapos. Ha nyolc egyszínű lapod van, akkor játssz rebetlit (piros betli) vagy terített betlit! Minden esetben! Az ellenfeleidnek maximum egy lehetősége van elfogni a betlit és igencsak ritka, hogy tudnak vele élni. Meg lehet kockáztatni a 40-100 ultit is, de minek? A rebetli többet ér. Viszont a rebetlinek nagy esélye van a nyerésre.

A hétlapos ulti

Ha hét egyszínű lapod van és ebből az egyik a hetes és mellette nincs a többi színből se ász, se hetes, akkor licitálható, de ez is ritka. Ha nincs más színből erős lapod, akkor bukik a parti és ez levonandó az ultival nyert egységekből, érdemesebb betlit játszani. Ha erős lapod van más színekből is, akkor a 40-100 ulti jobban megéri, ha van 40 jelentésed. Esetleg tehetsz a talonba az aduból megtévesztés vagy későbbi kombinált ulti licit, esetleg leendő betli eléréséhez.

A fenti leosztásból hét lapos zöld ulti játszható. De az ultihoz tartozó parti könnyen bukható.

A hatlapos ulti

Ezt már gyakrabban lejátsza az ember. Általában nincs mellette hajtószínű lap. Ha mégis van, úgy könnyebben nyerhető, de könnyebben bukható is lap leosztástól függően. Ha van minden színből nálad, akkor bukhatalan! Bármilyen erősek is ezek a lapok. Azzal a színűvel kezdj, amiből kettő van. Így, ha ezután adut hívsz, nem tudod elbukni – elvileg. A hozzátartozó parti sikere persze nem garantált. Ha van 40 jelentésed, és egy más színű ászod is, úgy a 40-100 ulti is esélyes lehet. Ha pedig a 6 legkisebb van nálad ebből a színből, akkor betlire is gondolhatsz.

A fenti képen levő leosztásból hatlapos ulti nyerhető. Mivel más színű lapból sem ász, sem tízes, így a parti játék valószínűleg csökkenti az ulti értékét. Piros indulás után, ha nem csinálsz butaságot nem lehet elbukni.

Az ötlapos ulti

  • Aduszín 5, húzószín 5., más színű lap 0.

Ez a kettő színű lap van a kezedben. Ha mindkét ász nálad van, akkor szinte bukhatatlan. Ha mindkettőből van hetesed, akkor azt mondd be, amelyikből van 40-ed, jelentésed. Ha nincs jelentés a kezedben, akkor az erősebb lapokból álló legyen a hajtószín, a gyengébb pedig az ulti. Ha nincs nálad se ász, se tízes, valószínűleg el fogod bukni. Ha védőjátékos vagy, akkor kizárólag a licitáló aduszínű és hajtószínű lapjaid erősségétől függ a játék kimenetele, a másik két színt úgyis aduval üti el az ulti bemondója.

Mind a mind pedig a tök színű lapokból 5-5 van kézben, bármelyik ulti játszható. Valószínűleg bármelyik nyerő lap is. Mégis inkább a tök adu bemondását javaslom, mert: van tök király a kezedben és a védők nem tudnak 40-et jelenteni mert a makk tízessel esetleg tudsz ütni még egyet.

  • Aduszín 5, hajtószín 4, más szín 1, 0.

Ha az egyik védő le tudja ütni a húzószíned hívását 3x, mind a három adu nála van, úgy elbuktad valószínűleg, ha nem, akkor pedig nagy eséllyel nyertél.

A kézben levő ötlapos ulti szinte biztosan nyerő. Abban az esetben, ami nem gyakori, úgy bukható, ha valamely védőnél mind a három maradék és még hozzá legalább 3 makk színű lap van. Ez esetben viszont a harmadik játékosnál biztosan sok a piros színű lap, és valószínűleg az ő licitje lesz a nyerő.

  • Aduszín 5, hajtószín 3, más szín 2, 0.

Hasonlóan ez előzőhöz, azzal a különbséggel, hogy amiből színhiányod van, azzal a színnel nyit a védő tovább csökkenek az esélyeid. Ha az a kettő lap elég erős, ász, tízes vagy ász király lapok, csupán akkor talonozz így és jó ha negyedik színű lapból tettél a talonba, így kevesebbszer tudják azt hívni.

  • Aduszín 5, hajtószín 3, más szín 1,1.

Ha a húzó lapjaid elég erősek, és aduból sem vagy gyenge, szinte biztos a siker. Más esetben kétséges.

  • Aduszín 5, más színű lapok 2,2, 1.

Itt az adud színe lesz a hajtó szín egyben. Azzal nyiss és a többi lapod legyen elég erős ahhoz, hogy üss velük, hogy újra tudj hívni adut.

Négylapos ulti

A leggyakrabban játszott ulti bemondás, hogy 4 adud van.

  • Aduszín 4, hajtószín 6, más szín 0.

Veszélyes játék! A talonozásból tudnod kell, vagy legalább erősen sejtened, hogy nincs egyik védőnél sem mind a négy adu! Abban az esetben tuti a bukás. Ha a húzószíned elosztása a védőknél 1-1 és az adu elosztás 2-2, úgy biztosan nyersz.

  • Aduszín 4, hajtószín 5, más szín 1, 0.

Hasonlóan az előzőhöz. Itt annyival nagyobb az esélyed, ha azaz egy lap ász, úgy szinte biztosan ütéshez jutsz vele és a tudod tovább húzni az adu lapokat a védőktől.

  • Aduszín 4, hajtószín 4, más szín 2, 0.

Ha a nem adu és nem húzó színű lapod, az a kettő lap elég erős, ász, tízes vagy ász király lapok, csupán akkor talonozz így és jó ha negyedik színű lapból tettél a talonba, így kevesebbszer tudják azt hívni.

  • Aduszín 4, hajtószín 4, más szín 1, 1.

Általában ilyen az ulti bemondás leosztása, ez a leggyakoribb forma. Ha a védőknél 2-2 van az aduból és a húzóból, tutira nyertél, ha 1-3, 3-1 az aduk és a hajtók aránya szintén biztos a sikered. Minden más kombinációban a siker / bukás attól függ kinél vanna az erősebb lapok, amivel ütést tud venni, irányítani tudja a játékot.

  • Aduszín 4, hajtószín 3, más szín 2, 1.

Én ettől a kombinációtól tartok, szinte csak akkor játszom, ha a mindhárom nem aduszínből nálam van az ász.

  • Aduszín 4, hajtószín nincs, más szín 2, 2, 2. Ha X-es lapot kellene letenned, hogy az ulti ötlapos legyen, érdemes inkáb az aduszínből egy a talonba tenni – egyrészt, ha ellenfeled felveszi a talont, neki biztosan nem kell a játékához a te ultid színéből, másrészt az ultihoz tartozó part játékod erősödik.

Itt az ötlapos hajtó nélküli eset ismétlődik, mindhárom nem adu színből legalább egyszer ütnie kell a licitálónak.

Háromlapos ulti

A háromlapos ultimót csak akkor mondd be, ha minden színből van nálad és ezek elég erős lapok. Ha az egyik védőnél az összes többi 5 adu a kezében van, úgy nincs esély- gondoltam ezt ezelőtt 2 évvel 🙂 – azóta nyertem már ilyet!

  • Adu 3, húzó 4, többi lap 2, 1.

Ha 4, akkor max. 1 húzószínű lehet nála, és azzal kell „visszajöjjön”, amiből a licitálónak 2 van. Kizárólag akkor játszható, ha nálad van a nem adu mindhárom ász, és a 2 lapból a másik tízes vagy király. A talonban legalább az egyik -jobb, ha mindkettő- olyan szín, amiből az egy ászt tartod kézben.

  • Adu 3, húzó 5, többi 1,1.

Az előzőhöz hasonlóan.

  • Más elosztásban nem érdemes megkockáztatni a 3 lapos ultit.

Kettőlapos ulti

Ez szinte csak egyféleképpen nyerhető. Ez inkább elvi lehetőség, gyakorlatban még nem láttam. Kell hozzá adu ász vagy tízes és persze hetes. A húzóból 6 – ebből kettő a talonba kerül, a maradék kettő ilyen színű lap elosztása a védőknél: 1-1. A másik színekből ászok és tízesek. Az első védőnél adu színből király, alsó, felső, alsó, a másodiknál aduból ász vagy tízes, kilences, nyolcas, fontos a sorrend is! Így nyerhető. A piros ulti oldalon illusztrálom, a lapok elosztása hasonló kell legyen ahhoz, csak a lapok színe és persze a licit értéke változik.

Egylapos ulti

Na ilyen aztán tényleg nincs! 🙂