A talonozás

A talonozás a rablóulti igencsak fontos eleme. Amint megkaptad azt a 10 esetleg 12 lapot, amivel a soron következő partit kell játszanod, máris döntéseket kell hoznod. Ha te vagy az első aki megkapta a lapokat – azt a tizenkettőt – akkor ki kell választanod azt a kettő lapot, amit a talonba teszel. Ez a két lap általános esetben eléggé meg fogja határozni a parti kimenetelét. Évtizedek során- különösen az online játékban – igencsak feltűnő, hogy többezer játékos közül csupán néhány tíz, azaz a játékosok 1% , igen egy százaléka tud talonozni. Még a licit megjátszása általában nem megy rosszul – persze van, hogy kihúzzák lapjaimból az adu színű lapokat, pedig ultit tudnék fogni..

Mérlegelned kell, hogy amit licitálsz, a két lap talonba helyezése után mennyire lesz nyerhető? Lehet, hogy gyengítened kell a lapjaid, mert attól tartasz jogosan, hogy a társad lapjait erősíted a neked optimális talonnal.

Mennyire erősítheti ez a két lap az ellenfeled lapjait?

Tud -e ő ezekkel olyan licitet tenni, amely erősebb a tiédnél?

Miután az ellenfeled licitált vissza fogod -e venni talonba tett lapokat?

Már megvannak a lapjaid a magasabb licithez vagy azzal a két lappal lehetnek meg vagy lehetséges az annál magasabb reális bemondás?

Mekkora esélyed van, hogy ellenfeled pont azt a kettő lapot teszi a talonba?

Mekkora az esély, hogy legalább az egyik lap, amit a talonba tesz, pont kell neked?

Mekkora az esélye, hogy az a lap, azok a lapok nála vannak, nem pedig a harmadik játékos kezében?

Mennyire valószínű az, hogy amennyiben mégis annál a társadnál van az a lap, amely kell neked, talonba fogja tenni? Hiszen biztosan van elképzelése róla, milyen színű és értékű lapokat gyűjtesz, mit szeretnél licitálni.

A talonba tett kettő lap abban az esetben

1. Ha vannak olyan lapjaid, amelyekből tudsz nyerhetőt licitálni

  1. egyrészt lehet az a kettő, amelyek valóban nem kellenek a licitált játékod megnyeréséhez
  • esetleg kell-e másnak
  • gyengítik -e a játékod egy részét, pl ulti licitnél a partit, mert van, hogy egy tízes lapot kell talonoznod, hogy a négy ász licited nyerhető legyen.

2. Lehet olyan kettő lap a talonod, amelyek közül az egyiket visszavárod, csupán el akarod hitetni társaiddal, hogy olyan színű lapra nincs szükséged.

3. Lehet a talonod olyan, hogy mindkét lap szükséges a játékodhoz, de tartasz tőle, hogy az „igazi” talonnal nagyot erősödne az ellenfeled lapja. Ilyenkor nem azt a licitet teszed, ami nyerhető a lapjaidból, hanem eggyel kisebbet.

4. Játékostársadon látszik, hogy vissza fog nyúlni a talonért, ugyanis olyan licitet tett, amely a lapjaidból láthatóan nem nyerhető, nem az „igazi”. Te azért nyúlsz a talonért, hogy olyan lapokat adj neki, amelyek rontják a bemondását, vélhetően igazi játékát, tehát laprontás céljából (pl. tízes lapo(ka)t teszel ász lapok alól a talonba), egyébként a laprontás másként is előfordul, erről egy másik oldalon írok, itt.

2. Ha nincsenek olyan lapjaid, amelyekből nyerő licit tehető

  1. Mivel te nem tudsz licitet tenni, érdemes úgy talonozni, hogy barátod lapjai ne erősödjenek a te talonodtól. Tehát mindenképpen olyan lapokat kell talonoznod, amelyekből sok van. Ne tégy a talonba ászt, tízest, hetest, királyt és felsőt. Kivétel azért van, ha nálad van az ász, tízes, király ugyanabból színből, akkor a tízest talonba kerülhet, hiszen valószínűleg el fogod ütni. Persze amikor a licited megkívánja – hogy el ne bukd – muszáj olyat letenned, ami jól jöhet másnak. Továbbá érdemes olyan színű lapot tenni a talonba, amiből nálad van a hetes, abból a társad ugye nem fog tudni ultit játszani.
  2. Felveheted a talont, amennyiben nem tudsz ugyan nyerhetőt bemondást licitálni, de a másik két játékos licitjei alapján látszik, hogy vissza fogják venni. Így tudod gyengíteni ellenfeleid lapjait – ez a laprontás.