A betli

Mivel nincs adu kizárólag a lapok erőssége számít. A lapok erősorrendje: ász, király, felső, alsó, X, IX, VIII, VII.

makk színű lapok

Betli

A betli az egyik adumentes játékfajta. Tehát nincs kiemelt színű lap. A hívott színű lapot kell tenni, ha van és persze ezt fölül kell ütni, ha tudod. Ha nem tudod überelni, fölülütni az asztalon levő lapot, akkor bármely más értékűt teheted. Ha nincs hívott színű lapod, úgy bármelyiket dobhatod, mivel nincs adu. Aki a betlit licitálja, az a célja, hogy ne vigyen ütést a játék során. Az megengedett, hogy a hívott lapnál nagyobbat dobj, ha te vagy a licitáló, viszont a másik védőnek el kell vinni az asztalon levő lapokat, tehát fölül kell ütnie a tiédet, a szabályok szerint, különben bukott a betli. Egy valami számít: sikerül -e a betli – azaz nem lesz ütésed. Védőként pedig: rá tudod -e kényszeríteni a licittevőt a lapok elvitelére? Ha te licitálod ezt a betlit, úgy egy erősebb lapot pl. királyt hagyj a kezedben, ezzel indítod a játékot. Ászt ne, azt ugyanis nem tudják elütni és egyből buksz. Kivéve, ha profi vagy. A képen a piros VIII , a tök VIII ,a makk VIII és makk IX, zöld alsó a fogható lapok, piros király indulás esetén.

betli

Rebetli / piros betli / forintos betli

A rebetli (piros betli) ennél fogva nem az adu színére utal, hanem, hogy annyira kis értékű lapok vannak a kezedben, hogy kevés az esély a betli bukásra. Általában kettő esetleg 3 kis fogó lap van, a képen a piros VIII ,a tök VIII és a zöld alsó a fogható lapok, piros király indulás esetén. 

rebetli

Terített betli

Ebben az esetben az első kör után a licitáló kiteríti a lapjait, a védők NEM! Megegyezés szerint a védők is teríthetnek.

A védekező játékosok az egymás lapjait nem látva, de azt kikövetkeztetve, hiszen látják a saját és a bemondó lapjait próbálják elfogni a betlit. Erre igencsak kevés esély van. Annyira, hogy általában nincs, esetleg egy, esetleg két VIII-as lap. A képen a tök VIII lap az egyetlen fogó, piros kurály indulással. Általában tiszta a betli, nincs fogója, nem lehet olyan lapot hívni, amelynél van erősebb a licittevőnél.

Terített betli