Betli, rebetli, terített betli

A betli

 

A betli az egyik adumentes játékfajta. Tehát nincs kiemelt színű lap. A hívott színű lapot kell tenni, ha van és persze ezt fölül kell ütni, ha tudod. Ha nem tudod überelni, fölülütni az asztalon levő lapot, akkor bármely más értékűt teheted. Ha nincs hívott színű lapod, úgy bármelyiket dobhatod, mivel nincs adu. Aki a betlit licitálja, az a célja, hogy ne vigyen ütést a játék során. Az megengedett, hogy a hívott lapnál nagyobbat dobj, ha te vagy a licitáló, viszont a másik védőnek el kell vinni az asztalon levő lapokat, tehát fölül kell ütnie a tiédet, a szabályok szerint, különben bukott a betli.

Mivel nincs adu kizárólag a lapok erőssége számít.

A rebetli (piros betli) ennél fogva nem az adu színére utal, hanem, hogy annyira kis értékű lapok vannak a kezedben, hogy kevés az esély a betli bukásra. A terített betli esetén pedig meg is mutatod a lapjaid a védőknek, hogy azokat látva próbáljanak ütést adni neked, azzel buktatva bemondást. A betli licit soha semmivel nem kombinálható. Nincs part játék, nem kell számolni az ászokat, tízeseket a part végén. Egy valami számít: sikerül -e a betli – azaz nem lesz ütésed. Védőként pedig: rá tudod -e kényszeríteni a licittevőt a lapok elvitelére? Ha te licitálod ezt a betlit, úgy egy erősebb lapot pl királyt hagyj a kezedben, ezzel indítod a játékot. Ászt ne, azt ugyanis nem tudják elütni és egyből buksz.

Betli

Ha betlit licitálsz,  akkor vagy van egy ultinál erősebb lapod pl piros ulti vagy 40-100 ulti, csak vársz még hozzá lapokat vagy tényleg vállalod, hogy nem lesz ütésed. A talonozásnál próbáld nem sejtetni, hogy betlit szeretnél játszani, talán kapsz alacsony értékű, de neked értékes lapokat. 

Ha a betlit akarsz játszani, úgy legyen legalább egy, de inkább kettő hetes lapod. Próbáld meg minél előbb eldobni azokat a lapokat, amelyekkel ütést tudnál venni. A sorrend sem mindegy, figyeld milyen lapokat próbál az egyik védő a másikkal dobatni, persze az olyan színű lapoktól próbálj te is szabadulni.

Védőként próbáld meg kitalálni, van -e színsora a betlit licitálónak, milyen színből lehet a sor? Hol van, hol lehet a  lyuk a betlit játszó színsorában? A védőtársadnak van-e színhiánya, ha igen miből? Esetleg tudsz -e színhiányt csinálni neki, ha olyan lapokat hívsz, amelyből a licitálónak sora van, a védőtársnak pedig csak egy lapja.

Ha erős a lapjaid összetétele, arra is kell figyelned, hogy valószínűleg nem te hívásoddal bukik el a betli, tehát át kell tudnod adni a hívást a másik védőnek.

Ha valamelyik színből csak egy van nálad és ez nem a hetes, úgy érdemes lehet a parti elején kihívni, ezzel jelezve, hogy abból színből ez az egy volt nálad. Ezután a másik védő az ilyen színű lapokat hívva tudja eldobatni veled a többi nagyobb erejű más színű lapot. Ha te vagy az első védő, tehát utánad jön a másik és ő utána tesz lapot a licitáló, úgy érdemes lehet kihívni egy hetest, talán a társad nyolcast tesz rá, a betlit mondó pedig a kilences vagy tízes lapot. Ezzel bukva a bemondást.

Rebetli, Piros betli

Ha ezt licitálod, úgy valószínűleg csupán egy, esetleg két olyan lap van a kezedben, amivel “meg lehet fogni”, ütésre lehet kényszeríteni. Ez a lap is valószínűleg egy alacsonyabb erejű lap pl egy kilences, tízes, esetleg sorod van egy színből és hiányzik a alsó, felső. Mindaz, amit a betli játéknál lejegyeztem fokozottan igaz. Licitálóként próbáld meg különböző értékű lapok dobásával – amely színből, esetleg színekből sorod van – összezavarni a védőket. Védőként pedig tudnod kell, hogy valószínűleg egy esélyetek van. Az egy esélyt fel kell mérni és ki kell használni.


Sportfogadás

 

Terített betli

Ebben az esetben az első kör után a licitáló kiteríti a lapjait, a védők NEM!

A védekező játékosok az egymás lapjait nem látva, de azt kikövetkeztetve, hiszen látják a saját és a bemondó lapjait próbálják elfogni a betlit. Erre igencsak kevé esély van. Annyira, hogy általában nincs, esetleg egy, esetleg két VIII lap.  Általában tiszta a betli, nincs fogója, nem lehet olyan lapot hívni, amelynél van erősebb a licittevőnél.