20-100

PIROS 20-100

A 20-100 és a piros 20-100 bemondásokról bővebben.


 20-100


A 20-100 licit azt jelenti, hogy bemondójának a nem az adu, de más egyszínű lapból vannak király, felső  lapjai, ez a 20. A parti során a licitáló az ászokból, tízesekből és utolsó ütésből – ami összesen kilenc, elüt legalább nyolcat. Nem gyakori játék, ugyanis valószínűleg csupán egy lap hiányzik a redurchmars vagy a terített durchmars licithez. Ezt az egy lapot pedig sokszor megkapom a talonból. Soha sem licitálom elsőre, van remény, általában reális esély, hogy talonba kapok hozzá lapokat, amivel esetleg ultival, négy ásszal tudom kombinálni.

Az is előfordulhat, hogy durchmars lesz belőle. Általában csupán egy ütése van a védőknek, általában az adu vagy a hajtó színű ász, esetleg tízes. Olyan is előfordulhat, hogy az adu királlyal van egy ütése a védőknek, ebbe tehet értékes lapot a másik védő. Ha én mondom be a 20-100 -at, akkor általában az első lapok lerakása során próbálom azt az egy ütést a védőknek adni. Amíg több a lap, kevesebb a kenési lehetőség. A védekező játékosok próbáljanak a húzó, esetleg adu színű lapoktól mielőbb szabadulni, így a másik két színből tudnak kenni ászt, tízest a védőtársuknak. Kombinálható ulti, négy ász, durchmars licitekkel, de ezek csendesben is elérhetőek, így értékük a bemondott 40-100 érték fele az ulti hivatalos szabályok szerint. Szerintem, a csendes 20-100 nem annyit ér, mint pl. a csendes 80-100 (40+2×20), de ez magánvélemény.


Sportfogadás


Piros 20-100


A piros 20-100 játék sokban hasonlít a többi színű 20-100 játékhoz. A védőknek összesen egy értékes lap (ász, tízes) vagy az utolsó ütés vihető a licitáló sikeréhez. Értéke 16 egység. Nem sokszor előforduló bemondás, hiszen a piros hetes lap általában szintén kézben van.

A durchmarshoz meg csupán egy lap hiányzik. Megjátszása is hasonló a többi színű húsz-száz bemondáshoz. Azaz azt a vélhetőn egy ütést, amit a védők visznek próbáljuk a parti elején nekik adni, amíg nincs színhiánya valamelyiküknek. Kombinálható piros ulti, piros négy ász, piros durchmars licitekkel. 

A piros 100 csendesben is elérhető 20 jelentéssel, értéke a bemondott 40-100 érték fele az ultiszövetség szabályai szerint. Mi a barátaimmal úgy játsszuk, hogy a bemondott 20-100 érték felét kapjuk vagy fizetjük.