Az ulti tanulás

Az ulti tanulás építi az ember jellemét, figyelmét, memóráját.

  • Ha ismered az ulti játékot, akkor képes vagy lehetőségeidet felmérve egyéni céljaidat megvalósítani.
  • Taktikázni, kombinálni.
  • Növeli a memóriád kapacitását, megfigyelő-képességedet.
  • Képes leszel más fejével gondolkodni.
  • Ha pedig nem a te licited a nyerő, megtanulsz csapatban gondolkodni és dolgozni.

Mindehhez 6 lépésben kell cselekedned, pontosan tartva ezek sorrendjét

1. Megfigyelés

Meg kell figyelned milyen lapokat kaptál, van-e hetesed, amivel ultit, esetleg betlit tudsz licitálni?

hetes lapok

Van – e jelentésed (egy színből a király és a felső lapok), amelyekkel 40-100, 20-100 játékot tudnál licitálni? Esetleg a partid értékét tudod ezekkel növelni.

És már a megfigyelés szakaszban kell gondolkodnod azon, hogy:

  • milyen összetételű lapok lehetnek ellenfeleidnél?
  • mennyire kockázatos lehet a talonozásod?
  • mi az a lap, amit várhatóan talonban kaphatsz, esetleg visszakaphatsz, ha megtévesztésből tetted le a talonba?

2. Gondolkodás

Gondolkodnod kell, hogy melyik az a legnagyobb értékű bemondás, amit a kártyáiddal vállalni tudsz, nagy valószínűséggel meg tudsz nyerni, melyik az a kettő lap a 12-ből, amely ehhez nem szükséges és leteszel a talonba.

Ha neked nem kell ez a 2 lap, úgy van-e, lehet-e olyan lapja a játékostársadnak, ami ezzel a 2 lappal, amiket a talonba helyeznél és ő felvesz (rabol) tudhat-e nagyobb, esetleg sokkal értékűt tud mondani a te licitednél?

Milyen lapokat szeretnél kapni, talonból felvenni, amiket más rakott oda, ezekkel milyen értékű lesz a bemondásod.

Mekkora esélye van annak, hogy ezeket a lapokat megkapod?

A piros VII-re vajmi kevés az esély, ugyanakkor egy makk IX-et nagyobb eséllyel megkaphatsz, kivéve ha a másiknak makk sora van vagy a betli játékhoz szüksége van kis értékű lapra, vagy tart attól, hogy bedob neked a makk IX-essel.

3. Cselekvés

Talonozás… Mit teszel le a talonba?

Felveszed a talonozott két lapot, esetleg elpasszolod, mert rossz lapjaid vannak?

Elpasszolod, mert tudod, hogy nem igaz a licit vagy annak egy része és ezt kontrával buktatod?

Elpasszolod, mert tudod, hogy ennél nagyobb licit is lesz és akkor nagyobb eséllyel kapod meg azt vagy azt a két lapot, ami neked kell?

4. Beszéd, licitálás

Ha te kaptad osztásból a 12 lapot, úgy mondanod kell egy játékot, amely a lapjaidból nyerhető vagy passzolhatsz, ha nem tudsz vagy nem akarsz licitet tenni.

Azt ezt követő licitet, liciteket is passz mondással el kell engedned, ha vannak és ha nem veszed fel a talont.

Van, hogy egy játékos elpasszolja, tehát nem veszi fel a 1 értékű licitnél a talont, viszont egy 40-100 bemondásnál igen. Ennek az az oka, hogy kisebb értékű licitnél nem tesz le olyan 2 lapot az ember a talonba, hogy a másik lapjait ezzel esetleg erősítse és azokkal magasabb licitet tudjon mondani. Egy nagyobb értékűnél, ugyanakkor kockáztatni kell(het).

A parti elkezdésekor, ha van 20 vagy esetleg 40 értékű lap a kezedben, akkor ezt be kell jelentened, ha elmulasztanád már nem érvényes. Ha a játékostársad jelentett 20-at vagy 40-et a parti közben pedig figyelned kell, valóban volt -e neki ilyen lapkombinációja.

Az első lap dobásakor lehet kontrázni a licitet vagy annak egy részét. A rekontrázni az első kör végén, mielőtt az első ütést nyerő játékos magához veszi a lapokat lehet.

5. Cselekvés és közben figyelem

Az ulti szabályai szerint kell a partit lejátszani. Játék közben nem lankadhat a figyelmed, mert kulcsfontosságú lehet egy első gondolatra a parti szempontjából jelentéktelen lap is, például egy makk ultinál egy zöld IX-es.

Hol tanulhatsz meg jól ultizni?

Játszhatsz barátaiddal, családtagjaiddal, később gyermekeid is taníthatod. Én iskolás koromban a barátaimmal tanultam meg az alapokat, később pedig tanórák után pedagógusi segítséget is kaptunk. A volt csoporttársaim és albérlőtársaim pedig fősulis évek alatt akikkel játszottam, általában otthon családi környezetben ismerkedtek a játékkal. Nagypapától óvoda helyett. Ma már játszhatsz online is, több honlapon van erre lehetőséged. Mivel a barátaim nagyrészt legalább 150 km-re laknak tőlem egy-két kivétellel, én is játszom online néha. Itt szoktam általában: http://www.ultistars.hu/game/.

Hogy melyik bemondást hogyan tudod eredményesen megjátszani, illetve védőként elbuktatni, ezen az oldalon találsz tippeket, hasznos ötleteket, ulti stratégiát.

6. Számolás

A parti végén össze kell számolni, mi volt a sikeres licit és mi volt ami elbukott?

Parti vagy parti tartalmú játékok esetén: Volt -e valakinek 20, 40 mondása? Esetleg 20 több is? Ki mennyi ászt X-est ütött el?

Ulti licit kontrázva a parti

Ulti licit jó, mert az adu VII-essel elvitte a 10. hívást a licitálója. A parti viszont elbukik, mert a védők 2×20 jelentésre ütöttek még 2 ászt és két X-es lapot. Ekkor 3-3 pontot kap a licitáló a védőktől. Ha kontrázva volt a parti, úgy csak 2-2 pont jár.

Összetett licitek esetén: a licit melyik része sikerült a licitálónak és volt – e olyan amelyik nem? Esetleg mindkettő bukott?

40-100, négy ász

A licitből bukik a játék során a négy ász, viszont sikerül 60 értéket ütnie a licitálónak, úgy senki nem fizet senkinek, hiszen 4 egységet ér a 40-100 és a négy ász is.

Rengeteg példát írhatnék ide, ha valamin játék közben nem tudtok megegyezni,úgy írj nekem ide: peter@ultiblog.hu

Volt -e kontrázva a licit vagy annak egy része? Volt – e rekontra vagy még magasabb kontrázás? Sikerült -e?