Az ulti tanulás

Az ulti tanulása

Az ulti tanulás építi az ember jellemét, figyelmét, memóráját.

  • Ha ismered az ulti játékot, akkor képes vagy lehetőségeidet felmérve egyéni céljaidat megvalósítani.
  • Taktikázni, kombinálni.
  • Növeli a memóriád kapacitását, megfigyelő-képességedet.
  • Képes leszel más fejével gondolkodni.
  • Ha pedig nem a te licited a nyerő, megtanulsz csapatban gondolkodni és dolgozni.

Az ulti játék 6 lépése, pontosan tartva ezek sorrendjét:

1. Megfigyelés

Van-e hetesed?

Amivel ultit tudnál játszani vagy legalább másik játékostársad nem tud. Esetleg tudsz-e betlit licitálni?

hetes lapok

Van-e jelentésed (egy színből a király és a felső lapok)

amelyekkel 40-100, 20-100 játékot tudnál licitálni, esetleg a partid értékét tudod ezekkel növelni.

20 v 40

Az ulti játék 6 lépése, pontosan tartva ezek sorrendjét:

1. Megfigyelés

irály-felső , adu színből 40-et, más színből 20-at ér a parti során, az első lapod letételekor kell bemondanod, ha elmulasztottad már késő
Ulti tanulás, Király-felső , adu színből 40-et, más színből 20-at ér a parti során, az első lapod letételekor kell bemondanod, ha elmulasztottad már késő

Meg kell figyelned milyen lapokat kaptál, van-e jelentésed (egy színből a király és a felső lapok)

amelyekkel 40-100, 20-100 játékot tudnál licitálni, esetleg a partid értékét tudod ezekkel növelni.

az ulti

Vagy

20-100 ulti 4 ász
20-100 ulti négy ász vagy redurchmars

Vagy van -e olyan erős lap a kezedben amivel például egy durchmarsot lehet játszani vagy némi talonozással bukhatatlanná tehető, vagy tudsz-e betlit játszani, azaz vállalod, hogy egy ütést sem viszel a játék során.

DropsDiet

2. Gondolkodás

Gondolkodnod kell, hogy melyik az a legnagyobb értékű bemondás, amit a kártyáiddal vállalni tudsz, nagy valószínűséggel meg tudsz nyerni, melyik az a kettő lap a 12-ből, amely ehhez nem szükséges és leteszel a talonba.

Ha neked nem kell ez a 2 lap, úgy van-e, lehet-e olyan lapja a játékostársadnak, ami ezzel a 2 lappal, amiket a talonba helyeznél és ő felvesz (rabol) tudhat-e -sokkal-nagyobb értékűt tud mondani a te licitednél? Milyen lapokat szeretnél kapni, talonból felvenni, amiket más rakott oda, ezekkel milyen értékű lesz a bemondásod.

Mekkora esélye van annak, hogy ezeket a lapokat megkapod?, pl a piros 7-re vajmi kevés az esély, ugyanakkor egy makk 9-et nagy könnyen megkaphatsz, kivéve ha a másiknak makk sora van vagy a betli játékhoz szüksége van kis értékű lapra, stb.

3.Cselekvés

Ha megfigyelted áttekintetted lapjaid (12-őt, ha te vagy az első licitáló, 10-et, ha nem te vagy első ebben a partiban), akkor cselekedned kell, kiválasztani megfelelő körültekintéssel azt a 2 lapot, amiket a talonba teszel a 12-ből, illetve felvenni a talont a 10 lapodhoz, hogy magasabb értékű licitet mondj, mint az előtted levő.

4. Beszéd, licitálás

Mondanod kell egy játékot, amely a lapjaidból nyerhető vagy passzolhatsz, ha nem tudsz vagy nem akarsz licitet tenni.

Van, hogy egy játékos elpasszolja, tehát nem veszi fel a 1 értékű licitnél a talont, viszont egy 40-100 bemondásnál igen. Ennek az az oka, hogy kisebb értékű licitnél nem tesz le olyan 2 lapot az ember a talonba, hogy a másik lapjait ezzel esetleg erősítse és azokkal magasabb licitet tudjon mondani. Egy nagyobb értékűnél, ugyanakkor kockáztatni kell(het).

A parti elkezdésekor, ha van 20 vagy esetleg 40 értékű lap a kezedben, akkor ezt be kell jelentened, nem kihíváskor, mint a snapszer vagy 66 játékban, ha elmulasztanád már nem érvényes. Ha a játékostársad jelentett 20-at vagy 40-et a parti közben pedig figyelned kell, valóban volt -e neki ilyen lapkombinációja.

5. Cselekvés és közben figyelem

Az ulti szabályai szerint kell a partit lejátszani. Játék közben nem lankadhat a figyelmed, mert kulcsfontosságú lehet egy első gondolatra a parti szempontjából jelentéktelen lap is, például egy makk ultinál egy zöld IX-es.

Hol tanulhatsz meg jól ultizni?

Játszhatsz barátaiddal, családtagjaiddal, később gyermekeid is taníthatod. Én iskolás koromban a barátaimmal tanultam meg az alapokat, később pedig tanórák után pedagógusi segítséget is kaptunk. A volt csoporttársaim és albérlőtársaim pedig fősulis évek alatt akikkel játszottam, általában otthon családi környezetben ismerkedtek a játékkal. Nagypapától óvoda helyett. Ma már játszhatsz online is, több honlapon van erre lehetőséged. Mivel a barátaim nagyrészt legalább 150 km-re laknak tőlem- egy kivétellel- én is játszom online néha. Itt szoktam általában, http://www.ultistars.hu/ultimo.php. Azért mi

Itt olvashatsz bővebben a talonozásról.

A licitek értékét ebben a táblázatban találod, a licitek magyarázatát pedig itt.

Hogy melyik bemondást hogyan tudod eredményesen megjátszani, illetve védőként elbuktatni, ezen az oldalon találsz tippeket, hasznos ötleteket, ulti stratégiát.