Ulti kontra táblázat

A kontra jelentések és értékük a rablóulti játékban

A kontra jelentése

Az ulti kontra az ulti kártyajátékban azt jelenti, hogy a védő játékosok, illetve a licit bemondója kontra mondással duplázhatja a játék értékét.

Ezt akkor érdemes megtenni, ha pl. a védő játékosoknak több értékes “jelentés”, tehát 20 vagy 40 van a kezében. Esetleg az adu színből is erősnek érzi, látja kártyáit, esetleg olyan lapja van, amiből tisztán látszik, hogy a bemondás el fog bukni.

Persze  a bemondó reagálhat erre rekontrával, ha ő viszont úgy hiszi, lapjaiból, talonjából úgy látja, hogy a licitje, az általa mondott játék biztosan nyerő lesz.

A parti kontrázása

Ha színjáték a licit, azaz piros, tök, zöld, esetleg makk parti, akkor a kontra egyértelműen a parti bemondás elleni. Ha ulti, négy ász, piros ulti vagy piros négy ász a licit, akkor lehet külön kontrázni a parti játékot, és külön a licitált bemondást vagyis a 4 ászt vagy az ultit, esetleg mindkettőt, és előfordulhat ulti négy ász licit esetén mindhármat.

A kombinált játékok kontrázása

Ha kombinált játék a bemodás, például 40-100 ulti vagy 20-100 ulti, 40-100 durchmars, stb. , akkor lehet kontrázni a licit részeit külön-külön is. Tehát ha pl 20-100 ulti a licit, a védők kontrázhatják akár a 20-100-at, akár az ultit, akár pedig mindkettőt egyszerre.

A páros és az egyéni kontrákról

Először a védők kontrázhatnak, tehát a licitet mondó saját játékát nem kontrázhatja – köznyelvben szólhatja meg – kizárólag a védők kontrafokozatára reagálhat rekontrával. A licitnyerő mindig mindkettő védőnek rekontrázik, nem lehet külön- külön!!! Azért mert az egyik barátod túl jól áll szerinted, nem rekontrázhatsz csak neki!

Az adumentes liciteknél, a betli és durchmars játéknál a kontra egyéni, minden más játékban tehát közös. Ezért megeshet, hogy az egy játék bukása vagy nyerése esetén, hogy az egyik védőjátékos nem annyi pontot nyer vagy bukik, mint a másik.

A szabályok ezen az oldalon olvashatóak.

A lenti táblázatban összefoglaltam a kontrákat, a kontrafokozatok mindig duplázzák a tétet. Itt is van kivétel: bukott ulti vagy bukott piros ulti licitek alapból dupán fizetendőek a védőknek, kontra esetén az ultik bukva 3x, rekontra esetén 5x,… értékeket fizet a licitáló minkét védőjátékosnak.

Ulti kontra táblázat
kontra 2x
rekontra 4x
szubkontra 8x
mordkontra 16x
hirschkontra 32x
Fedák Sári 64x

A tapasztalataim szerint a rekontránál nagyobb kontra mondás esetén valaki vagy valakik nagyot hibázik/hibáznak. Azaz nem jól méri fel lapjai erősségét, esetleg elnézi azokat. Eddig lejátszott jó-párezer parti alkalmával csupán egyetlen egyszer jutottunk el a Fedák Sári kontráig. Ez  az eset hajnali 3 óra körül történt két műszak, tehát mintegy 16 órányi ulti kártyajáték során. Valószínűleg a fáradtság alaposan közrejátszott, hogy ez megtörténjen.

A négy ász

Ha a négy ász egy kézben van, komoly ok lehet a kontrára, kivéve talán betli játék esetén