Piros ulti

A piros ulti

A piros ulti a többi ultihoz hasonlóan játszható.  

A licitálója vállalja, hogy az utolsó -tizedik- ütést ő viszi el a piros hetessel. A védőjátékosok pedig próbálják megszerezni a 10. ütést vagy a piros hetest a tizedik kör előtt az asztalra kényszeríteni, kihajtani. A különbség, azon túl, hogy értéke a többi ulti kétszerese, az hogy sokszor egy másik ulti, esetleg betli, durchmars mondás után licitáljuk. Kombinálható piros 40-100, piros 20-100, piros négy ász, durchmars és terített durchmars licitekkel. Alapesetben és piros négy ász játékkal kombinálva tartozik hozzá egy piros színjáték is, amelynek értéke hozzáadandó vagy levonandó a az ulti játék értékéhez/ értékéből. A piros ultit bukva kontrázás nélkül is duplán fizeti  a bemondója. Általában a piros ultimó játékban is van a piros színű adu mellett húzószínű lap.  A húzószínű lap funkciója itt is az, hogy a védőjátékosoktól kihúzza a pirosat- az adu, a piros színű lapok dobására kényszerítse őket.

Licitálása

Vagy egyből bemondod, mert úgy látod nincs reális esély a kombinált licitre vagy vársz a jobb, erősebb, hasznosabb lapokra.

Utóbbi esetben előbb piros passzt licitálj, utána a többi licittől függően mindig csak eggyel nagyobbat, egészen a piros ulti-ig. Így:

 1. Az egyszerű ulti bemondójának a piros a húzószíne. Ekkor nem érdemes abból színű lapból talonba tenni, amely vélhetőn az ő aduszíne lenne. Egyrészt mert visszanyúlhat a talonért 20-100 ulti licitre gondolva. Másrészt pedig, ha ő veszi az ütést valószínű, hogy azt a színt fogja hívni, amiből erősek a lapjai. A piros lapjai pedig megmaradhatnak a játék végére, buktatva az ultit.
 2. Az egyszerű ulti bemondójának nem a piros a húzószíne. Ez esetben valószínűsíthetően a harmadik játékosnál van a többi piros lap. Ha van nála a hajtószínű lapjaidból több is, úgy nagy lehet a baj! Vélhetően tudja milyen színből mondott ultit a másik védő, tehát azzal színnel próbálja kihúzni a pirosakat tőled, mivel abból neked kevés van.

A piros ulti lehetőségek

 

Nyolclapos piros ulti

Nem érdemes játszani. Inkább próbálj piros 40-100 ulti vagy terített betli, esetleg terített durchmars liciteken gondolkodni.

8 lapos piros ulti
8 lapos piros ulti

A fenti lapokból játszható piros ulti, piros 40-100 ulti, ez utóbbit könnyen bukhatónak érzem. Ugyanis a két makk és két tök színű lap könnyen a védőké lehet, de piros lap híján megeshet, hogy egyik védő a másik ütésébe dob értékes lapot. A piros betli licit pedig nagy valószínűséggel nyer. Hiszen a védőknek csupán egyetlen próbálkozásuk van a betli elfogására. Próbálj meg azzal a lappal nyitni, amiből úgy sejted, hogy az adu ász a második védőnél van.

Hétlapos piros ulti

 

Nagyon ritkán fordul elő. Hasonlóan a nyolclaposhoz inkább 40-100-zal kombináld, ha tudod, esetleg betli licitre gondolj. Ha mégis ezt mondod be, úgy elbukni lehetetlen, ha nem visz el a sok piros látványának heve.

Hétlapos piros ulti
Hétlapos piros ulti

A képen egy hétlapos piros ulti látható. Nincs 40 értékű kombináció, ez kissé nehezíti a piros parti nyerését. Viszont van egy 20, és egy alsó, ezekkel azért nehéz betlit nyerni. Ha barátod felveszi a talont és magasabbat licitál, úgy viszont könnyen kontrázhatsz, hiszen nagy valószínűséggel el tudod kenni legalább az egyik értékes piros lapot (ászt, vagy a tízest).

Hatlapos piros ulti

A hatlapos játék során már jobban számít mit kaptál a talonból. Ha mind a négy színű lapból van nálad, akkor nem lehet bukni, a piros parti játéka nem garantált. Ha van húzószíned nagyobb az esély a parti nyerésére is.

Hatlapos piros ulti
Hatlapos piros ulti

Ebből a hatlapos piros ultiból nem igazán gondolhatsz magasabb licitre, kellene a piros felső, esetleg a tök ász a lapodhoz, amelyeket nem sűrűn tesz le az ellenfeled. Különösen piros ultid bemondása után nem. A piros ulti viszont bukhatatlan: vagy piros ász vagy tök felső indulást javaslok.

Ötlapos piros ulti

 • 5 piros, 5 húzószín, ha van kettő ütésed a húzószínnel, úgy nagyon erős, biztos a siker. Ha egy úgy is valószínűsíthető a győzelem. Ha nincs, akkor kezdj el aggódni, hogy a másik három piros színű lap ne legyen egy kézben.
Ötlapos piros ulti, ötlapos makk hajtóval
Ötlapos piros ulti, ötlapos makk hajtóval

A piros ulti, mivel van 3 erős piros lapod és makk ászod így bukhatatlan. Kombinálhatod piros négy ásszal a piros ultit megelőző licitektől függően. Ha bátor vagy és van ezután licit pl. rebetli vagy 20-100 ulti, felveheted a talont makk király vagy piros felső reményében. A makk királlyal piros 20-100 ultit, a piros felsővel piros 40-100 ulti licitálható.

 • Piros 5, hajtószín 4, más szín 1, 0.

Ha az egyik védő le tudja ütni a húzószíned hívását 3x, mind a három adu nála van, úgy elbuktad valószínűleg, ha nem, akkor nyertél.

Ötlapos piros ulti, négylapos tök hajtóval, egy zölddel
Ötlapos piros ulti, négylapos tök hajtóval, egy zölddel

Ez a piros ulti is nagy biztosággal nyerő licit. Van esélye a bukásnak, de igen csekély. Ha kapnál a talonozással tök tízes lapot, úgy plafon licitálható. Piros felsővel pedig piros 40-100 ultit, esetleg adumentes durchmarsot mondhatsz.

 • Piros 5, hajtószín 3, más szín 2, 0.

Hasonlóan ez előzőhöz, azzal a különbséggel, hogy amiből színhiányod van, azzal a színnel (a lenti képen makk) nyit a védő tovább csökkenek az esélyeid. Ha az a kettő lap elég erős, ász, tízes vagy ász király lapok,  csupán akkor talonozz így és jó ha negyedik színű lapból tettél a talonba, így kevesebbszer tudják azt hívni.

Ötlapos piros ulti, három zöld és kettő tök lappal
Ötlapos piros ulti, három zöld és kettő tök lappal

Mivel mindhárom színből van ászod, akár négy ász licittel is kombinálható. De megeshet, hogy a védők kétszer elütik a zöld lapjaid, azokba viszont repülhet a makk ász. Amennyiben  három zöld és három piros lap van egy védő kezében még az ulti is bukhat. Különösen, ha egyből makkal jön vissza, arra pedig piros lapot kell dobnod.

 • Piros 5, hajtószín 3, más szín 1,1.

Ha a húzó lapjaid elég erősek, és aduból sem vagy gyenge, szinte biztos a siker. Más esetben kétséges, különösen, ha a húzólapjaid gyengék vagy annál a védőnél van legalább 3, mint amiből neked és van legalább 2 piros lapja, valamint egy harmadik színből legalább egy ász plusz 3 lap.

Ötlapos piros ulti, három makkal, tök ásszal, zöld nyolcassal
Ötlapos piros ulti, három makkal, tök ásszal, zöld nyolcassal

Ez a piros ulti is nehezen bukható, köszönhetően a 3 nagy piros lapnak, a makk és a tök ásznak. Makk ász indulást javaslok. Védőként a zöld ász hívással próbálnám elbuktatni legalább a piros partit.

 • Piros 5,  más színű lapok 2,2, 1.

Itt a piros lesz a hajtó szín  is egyben. Azzal nyiss és a többi lapod legyen elég erős ahhoz, hogy üss velük, hogy  újra tudj hívni pirosat. Vagy játszhatsz arra, hogy azt a színt hívod, amiből egy van, kivétel, ha az egy az ász. Ha az egyik színből király, tízesed van, nyithatod a partit a király hívásával is.

Ötlapos lapos piros ulti, két makk, két zöld, egy tök színű lapokkal
Ötlapos lapos piros ulti, két makk, két zöld, egy tök színű lapokkal

A képen látható leosztásban az ulti piros ász  vagy zöld alsó, esetleg a megtévesztő tök király indulás után könnyen nyerhetőnek vélem. Védőként, ha teheted ne üss be a zöld ásszal hanem a zöld királlyal végy ütést, ha a licittetevő pedig tököt hív, akkor saját és védőtársad lapjait felmérve gyere vissza másik tök színű lappal.

Négylapos piros ulti

A leggyakrabban játszott ulti bemondás, hogy 4 piros lapod van.

 • Piros 4, hajtószín 6, más szín 0.

Veszélyes játék! A talonozásból tudnod kell, vagy legalább erősen sejtened, hogy nincs egyik védőnél sem mind a négy piros! Abban az esetben tuti a bukás. Ha el tudják ütni a húzó lapjaid bármelyikét, esetleg mindkettőt színben, tehát nem aduval úgy sincs sok esélyed. Ha a húzószín elosztása a védőknél 1-1 és az adu elosztás 2-2, úgy biztosan nyersz.

Négylapos piros ulti hatlapos tök hajtóval
Négylapos piros ulti hatlapos tök hajtóval

Igencsak veszélyes licit, ugyanis ha az egyik védőnél van mindkét tök és legalább 3 piros, úgy bukás. Ha a tökök és a pirosak is el vannak osztva 1-1, illetve 2-2 arányban, nyertél.

 • Piros 4, hajtószín 5, más szín 1, 0.

Hasonlóan az előzőhöz. Itt annyival nagyobb az esélyed, ha azaz egy lap ász, úgy szinte biztosan ütéshez jutsz vele és a tudod tovább kihúzni az adu lapokat a védőktől.

Négylapos piros ulti ötlapos makk hajtóval, zöld ásszal
Négylapos piros ulti ötlapos makk hajtóval, zöld ásszal

Ez a játék egy ásszal azért elég kockázatos, de nem lehetetlen. Makk lapokkal ki lehet hajtani az ellenfeled pirosait, a zöld ásszal egyszer ütést véve elég kellene legyen. Védőként, ha megtalálod elsőre, hogy a licitálónak nincs tök színű lapja és van legalább kettő makk és kettő piros lapod, úgy van esélyed buktatni.

 • Piros 4, hajtószín 4, más szín 2, 0.

Ha a nem adu és nem húzó színű lapod, az a kettő lap elég erős, ász, tízes vagy ász király lapok,  csupán akkor talonozz így és jó ha negyedik színű lapból tettél a talonba, így kevesebbszer tudják azt hívni.

Négylapos piros ulti, négy tökkel, két makkal
Négylapos piros ulti, négy tökkel, két makkal

A fenti piros ulti bemondás biztosan nyerő, ha a tök és a piros színű lapok a védőknél el van osztva 2-2 arányban. Ha az egyik védőnél 3 piros és 3 tök lap van, úgy már kevesebb az esély a sikerre, főleg, ha egyből zölddel indul a védő.

 • Piros 4, hajtószín 4, más szín 1, 1.

Általában ilyen az ulti bemondás leosztása, ez a leggyakoribb forma.  Hasonlóan a többi ulti licithez. 

Négylapos piros ulti, négylapos tök hajtóval, egy-egy zöld, makk lappal

A négylapos piros ulti elég erős köszönhetően a három ásznak, tök lapokra elvileg kiesnek a védők pirosai. Persze, ha egyik védőkézben 3 piros és három tök és három makk színű lap van úgy buktad, ez a kockázat nem nagy.

 • Piros 4, hajtószín 3, más szín 2, 1.

Én ettől a kombinációtól tartok, kizárólag akkor játszom, ha a mindhárom nem pirosból nálam van legalább kettő ász, de inkább mindhárom. Ugyanis a 3 lapos hajtó nem elég ahhoz, hogy a védők a piros lapjaikat vagy azok nagy részét dobják, viszont amiből egy van, könnyen megtalálják és kihúzhatják a piros színű lapjaid.

Négylapos piros ulti, három erős zöld kettő makk, tök ász lapokkal
Négylapos piros ulti, három erős zöld kettő makk, tök ász lapokkal

Ez a licit is erősnek látszik, különösen, hogy minden színből van legalább egy ütésed. Ha az egyik védőnél min. 3 piros és min. 3 zöld van, úgy viszont kevés a remény az ulti nyerésére. Ha védőjátékos vagy és pirossal vagy ütést veszel, makkal jössz vissza, megtántoríhat, hogy a licitáló ásszal elütötte a hívásod. Ha legalább kettő piros színű lap van még nálad, úgy nem esélytelen az ulti buktatása, ha ezután is makk színű lapokat hívsz.

 • Piros 4, hajtószín nincs, más szín 2, 2, 2.

Itt az ötlapos hajtó nélküli eset ismétlődik, mindhárom nem piros színű lapból legalább egyszer ütnie kell a licitálónak.

Háromlapos piros ulti erős hajtóval, ászokkal
Háromlapos piros ulti erős hajtóval, ászokkal

A háromlapos piros ulti, szinte csak ilyen vagy ehhez nagyon hasonló erősségű lapokkal licitálható. Persze ez is elbukhat, különösen, ha az egyik védőnél ott van min az 5 többi piros lap.

Háromlapos  piros ulti

A háromlapos ultimót csak akkor mondd be, ha minden színből van nálad és ezek elég erős lapok. Ha az egyik védőnél az összes többi 5 adu a kezében van, úgy nincs esély! Van legalább 4 lapos húzószíned, amiből ász, tízes alap, a többi színből is az egyik legyen ász, a másik lehet tízes vagy király.

 • Piros 3, húzó 4, többi lap 2, 1.

Ha 4 piros van az egyik védőnél, akkor max. 1 húzószínű lap lehet nála, és azzal kell “visszajöjjön”, amiből a licitálónak 2 van. Kizárólag akkor játszható, ha nálad van a nem adu mindhárom ász, és a 2 lapból a másik tízes vagy király. A talonban legalább az egyik -jobb, ha mindkettő- olyan szín, amiből az egy ászt tartod kézben.

 • Piros 3, húzó 5, többi 1,1.

Az előzőhöz hasonlóan.

Sportfogadás

Más elosztásban nem érdemes megkockáztatni a 3 lapos ultit.

Kettőlapos ulti

Ez szinte csak egyféleképpen nyerhető. Ez inkább elvi lehetőség, gyakorlatban még nem láttam. Kell hozzá piros ász vagy tízes és persze hetes. A húzóból 6 – ebből kettő a talonba kerül, a maradék kettő ilyen színű lap elosztása a védőknél:1-1. A másik színekből ászok és tízesek. Az első védőnél piros színből király, alsó, felső, alsó, a másodiknál aduból ász vagy tízes, kilences, nyolcas, fontos a sorrend is! Így nyerhető, csak így. Azért ezt licitálni igencsak merész!

Kétlapos piros 20-100 ulti
Kétlapos piros 20-100 ulti
Kétlapos piros 20-100 ulti talon
Kétlapos piros 20-100 ulti talon
Kétlapos piros 20-100 ulti első védő lapjai
Kétlapos piros 20-100 ulti első védő lapjai
Kétlapos piros 20-100 ulti második védő lapjai
Kétlapos piros 20-100 ulti második védő lapjai

Zöld ász indulás után a zöld felső lapra kijön a védőktől a piros alsó, ász, és bármivel jönnek vissza, te veszed az ütést, a zöld királyra repül még piros felső, piros nyolcas. A harmadik piros színű lapot a védők a piros tízesre dobják.

Egylapos  piros ulti

Na ilyen aztán tényleg nincs! ????