40-100

Piros 40-100

40-100

A 40-100 játék a harmadik licit az ulti kártyajátékban. Kell hozzá egy király és egy felső lap ugyanabból színből, ami nem a piros. Ez a 40, ehhez kell még elütni 6-ot az ászok, a tízesek és az utolsó ütés bármelyikéből. Ritkán játszuk, hiszen két, három lap hiányzik csupán a durchmarshoz, vagy a 20-100-hoz és ha neked 40-100-ad van, valószínű, hogy barátod ulti bemondással túllicitál. Van, hogy kényszerből kell ezt licitálni, gyengének érzed a 40-100 ultit és arra játszol, hogy az ulti még csendesben meglehet. El lehet érni a csendes négy ászt is, de nem gyakori, hogy olyan erős lappal ennél licitnél nem tudnál magasabb értékűt bemondani. Ha hiányzik a sorból az adu ász, úgy érdemes már az első hívás során dobatni, hogy az adu királlyal vagy felsővel kezdesz. Ha az adu tízes hiányzik, akkor viszont a hajtó színnel szoktam dobatni vagy szintén az első hívással „kényszerítem ki”.

Ha piros passz után felvetted a talont és két egyforma színű lap van benne, akkor a piros passz licitálója valószínűleg „színtelenedett” és abból a színű lapból vagy nincs vagy kizárólag az ász van nála. Ha ilyen színből van 40-100-ad, akkor számíts rá, hogy az adu hívásba tud értékes lapot dobni. Ha nem ez az adud színe, akkor pedig az ilyen színű hívásod el fogja ütni tromffal.

A 40-100 játékot többször licitálom, mint játszom, általában ulti, vagy betli, esetleg piros ulti van a kezemben. Ilyenkor várom a talonba az ulti licit-tevőtől a jobb lapokat vagy az ultimból teszek ki tartva a piros 40-100, piros ulti, vagy ezeknél nagyobb licitektől.

Ha hiányzik az adu ász és az adu tízes is, úgy kevés az esély a sikerre. A védő játékosoknak 4-et kell megszerezniük az ászok, a tízesek és az utolsó ütés bármelyikéből. Védő játékosnak 20 -at jelenteni renonsz, szabálytalan.

Piros 40-100

A piros 40-100 játék azért sokkal gyakoribb, mint a kistestvére a sima 40-100 licit. Kell hozzá piros színben a király és a felső lapok.

Általában akkor játszom, ha nincs nálam a piros hetes lap, de elég erősnek érzem a lapjaim, hogy a 100-at elérjem velük. Akárcsak a 40-100 során, itt is az ászokból, a tízesekből és az utolsó ütésből kell összesen legalább hatot gyűjteni a győzelemhez. Ha nincs adu ászom, akkor még a parti elején kihajtom a piros királlyal. Soha sem licitálom elsőre, van remény, általában reális esély, hogy talonba kapok hozzá lapokat, amivel esetleg négy ásszal tudom kombinálni.

Az is előfordulhat, hogy durchmars lesz belőle. A védőknek négyet kell megszerezniük az ászokból, a tízesekből és az utolsó ütésből. Ha előtte ultit licitált játékostársad és piros színű lapot kaptál tőle, jó eséllyel nem maradt nála ilyen színű lap. Így piros hívásba tud kenni -tenni – értékes lapot. Ha a húzó színből kaptál a talonba, úgy valószínű, hogy maximum egy ilyen színű lapja maradt. Az is lehet, hogy egy sem, akkor viszont az ilyen hívást pirossal ütni fogja. Tehát nem érdemes a húzó színből ásszal kezdeni, nehogy elüsse, inkább kisebb, pontot nem érő lapot kell hívni elsőre.