Passz, parti

Passz, egyszerű parti, szín-játék

Ezt a játékot, passz, nem piros színjáték, azaz a első bemondás, ami az első, azaz a 12 lapot kapó játékosnak muszáj legalább megtennie. Ritkán szoktuk lejátszani, passz, azaz sima színjáték. Nagyon hasonlít a 66, avagy snapszer játékhoz. Az ász és a tízes lapokat kell gyűjtenie mind a bemondónak, mind pedig a védő játékosoknak, ezek egyenkét 10-10 pontot érnek és 10 pontot ér még az utolsó ütés elvitele.

Azért vannak különbségek a snapszerhez képest:

  1. A 40 és a 20 jelentéseket a parti elején kell bemondani.
  2. Lehet csendes négy ászt elérni a bemondónak és a védőjátékosoknak is.
  3. Csendes ulti-t csinálni, mind a licitálónak, mind a védőknek.
  4. El lehet érni a csendes 100 -at. Az általános szabályok szerint akár 40+20 vagy 40+20+20 jelentésekre. Ami a csendes 40-100 értékét hozza a konyhára. Tehát 2 egységet. Mi – a barátaimmal – úgy játszuk, hogy kizárólag 40, esetleg 20 jelentésre lehet fizetős csendes 100 -at elérni, ami 40-100 esetén 2, a csendes 20-100 – nál pedig 4-et ér.

Ha a lapjaid összetétele olyan, hogy ennél nagyobbat nem tudsz licitálni – ez azért sűrűn megesik – akkor érdemes úgy talonoznod, hogy ha lehetséges az egy színből (nem piros), legalább a király-felső kombináció a kezedben maradjon. És ha senki sem veszi fel az első, passz talont, úgy neked kellene valamit játszanod.

Ne feledd, kettő rossz kombinációjú 10 lap nincs, vagyis, ha kettő van, úgy a harmadik is az biztosan.

Ilyenkor kell egy tök, zöld vagy makk színjátékot játszanod.

Mivel első passz, így értéke kicsi, gyakran megkontrázza valamelyik védő. Különösen, hogy nem erre számított, hogy nem veszik fel az első talont. Mivel elsőre nagy valószínűséggel úgy talonoztál, hamár neked nincs komolyabb licited, hogy abból tettél ki, amiből ugye sok van, hogy a többieknek se erősítsd a lapjait. Tehát olyat kell játszanod, amire alapból nem számítasz. Egyedül vagy, kettő védő ellen.

Általában be szoktuk dobni és kifizetjük a 2-2 egységet. De van, hogy érdemes megjátszani, ha 40 jelentésed van, esetleg az általad választott adu színből van hetes – VII – lapod, de félsz bemondani az ultit, mert könnyen bukhatónak érzed. Ilyenkor még a csendesben elért 40-100-at vagy a csendes ultit megéri megkockáztatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .