Színes durchmars, piros durchmars

A színes durchmars, piros színű durchmars licitek

A színes durchmars

A színes – adus – durchmars játék ritkán fordul elő önmagában. Mi a barátaimmal nem is játszunk önmagában színes durchmarsot, kizárólag kombinált licitként. A lapok erősorrendje – mivel van kiemelt színű lap, adu: ász, tízes, király, felső, alsó, kilences, nyolcas, hetes. Én általában akkor szoktam licitálni – versenyen – ha van egy javítható piros ulti a kezemben és hiányzik egy kicsi lap pl. kilences vagy nyolcas. Kombinálható ultival és 40-100-zal vagy 20-100-zal.

 ász, tízes, király, felső, alsó, kilences, nyolcas, hetes.
adus durchmars eseten az erősorrend színen belül: ász, tízes, király, felső, alsó, kilences, nyolcas, hetes.

Amennyiben mégis ez a játék a licit, ennél többet nem mersz, de ezt azért érdemes megkockáztatni, akkor mindenképpen úgy, abban a sorrendben hívd le a lapokat, hogy a védőket összezavard vele. A végére hagyd azt a lapot, amivel bukható a bemondás, talán addig beledobják az addigi hívásaidba azt a lapot, amivel meg tudtak volna fogni. Persze az is előfordulhat, hogy nem is tudod abban a leosztásban elbukni, a védőknél úgy van kézben a lap. Nem biztos, hogy érdemes kockáztatni a terített bemondást arra alapozva, hogy szerencséd lesz, nagyot lehet bukni. Kontrázva. Amennyiben védekező játékos vagy, akkor számíts rá, hogy egy, talán kettő lapon múlik csupán a licit sikere vagy bukása. Ha kettő színből erős vagy és a harmadik színből három lapod és az egyik a király, nagy valószínűséggel a király lesz a nyerő lapod. Védőként a licitnyerő hívásaira, ha elfogyott a hívott színű lap, olyanokat dobj, amiből ászod van és közben figyeld a védőtársad eldobott lapjait is.

Makk színű durchmars lapok
Makk színű durchmars lapok

A képen levő lapokból makk színű durchmars játszható, egy védőkézben levő három makk vagy négy tök lap esetén bukik a licit. Ez egyébként nem valószínű, hiszen a piros 40-100, piros ulti, piros 4 ász mind magasabb licit a durchmarsnál. A piros színű lapoknak pedig kell lennie valaki kezében.

Piros durchmars

Abban különbözik az előbbi színes durchmars bemondástól, hogy az adu piros. Az értéke ezzel persze a duplájára nőtt. Kombinálható piros ultival és piros 40-100-zal vagy piros 20-100-zal. Iyenkor a bemondás értéke a licitek értékeinek összege. Lejátszása teljesen megegyezik az előzővel, mint írtam, csupán az adu színe, a piros miatt lett értékesebb licit. Ha van esély a bemondás elbukására – pedig biztosan van, hiszen, ha nem lenne úgy terített durchmars volna a licit, akkor próbáld a védőket összezavarni erős lapjaid hívásával, talán eldobják a fogó lapot. Védőként ugyanúgy játssz, mint feljebb leírtam.

Piros durchmars lapok
Piros durchmars lapo

A képen látható lapokból piros adus durchmars nyerhető. Három piros színű lap egy védőkézben vagy négy zöld buktathatja.