A színes durchmars

Piros durchmars

A színes durchmars

A színes – adus – durchmars játék ritkán fordul elő önmagában. Mi a barátaimmal nem is játszunk önmagában színes durchmarsot, kizárólag kombinált licitként. A lapok erősorrendje – mivel van kiemelt színű lap, adu: ász, tízes, király, felső, alsó, kilences, nyolcas, hetes. Én általában akkor szoktam licitálni – versenyen – ha van egy javítható 40-100 ulti, piros ulti vagy betli a kezemben. Kombinálható ultival és 40-100-zal, 20-100-zal.

Amennyiben mégis ez a játék a licit, ennél többet nem mersz, de ezt azért érdemes megkockáztatni, akkor mindenképpen úgy, abban a sorrendben hívd le a lapokat, hogy a védőket összezavard vele. A végére hagyd azt a lapot, amivel bukható a bemondás, talán addig beledobják az addigi hívásaidba azt a lapot, amivel meg tudtak volna fogni. Persze az is előfordulhat, hogy nem is tudod abban a leosztásban elbukni, a védőknél úgy van kézben a lap. Nem biztos, hogy érdemes kockáztatni a terített bemondást arra alapozva, hogy szerencséd lesz, nagyot lehet bukni. Kontrázva.

Amennyiben védekező játékos vagy, akkor számíts rá, hogy egy, talán kettő lapon múlik csupán a licit sikere vagy bukása. Ha kettő színből erős vagy és a harmadik színből három lapod és az egyik a király, nagy valószínűséggel a király lesz a nyerő lapod, amivel buktathatod a licitet. A licitáló hívásaira, ha elfogyott a hívott színű lap, olyanokat dobj, amiből ászod van és közben figyeld a védőtársad eldobott lapjait is.

A lapok erősorrendje: ász, X, király, felső, alsó, IX, VIII, VII.

zöld színű lapok

Piros durchmars - durchmars piros aduszínnel

Abban különbözik az előbbi színes durchmars bemondástól, hogy az adu piros. Az értéke ezzel persze a duplájára nőtt. Játszató önmagában 12 egységért és terítve 2-ért. Kombinálható piros ultival és piros 40-100-zal vagy piros 20-100-zal. Iyenkor a bemondás értéke a licitek értékeinek összege. Lejátszása teljesen megegyezik az előzővel, mint írtam, csupán az adu színe, a piros miatt lett értékesebb licit, értéke 12. Ha van esély a bemondás elbukására – pedig biztosan van, hiszen, ha nem lenne úgy terített durchmars volna a licit, akkor próbáld a védőket összezavarni erős lapjaid hívásával, talán eldobják a fogó lapot.

Védőként ugyanúgy játssz, mint feljebb a színes durchmars-nál leírtam.

A lapok erősorrendje: ász, X, király, felső, alsó, IX, VIII, VII.

piros lapok