Négy ász

Piros négy ász

A négy ász, piros négy ász bemondásokkal azt vállalja licitálója, hogy mind a 4 ász lapot elüti. Adus licit, tehát van kiemelt szín, vannak kiemelt színű lapok. Tartozik hozzá parti játék is, tehát az ász, tízes lapokat valamint az utolsó ütést számoljuk, egyenként 10-nek. Az ultival egyenragú licit. A parti végén a számolni kell mind a 4 ász sikerének/bukásának értékét, mind pedig a színjátékban elért pontokat. Lehet kontrázni külön-külön is, csak a 4 ászt, vagy csak a partit, de akár mindkettőt is. Kombinálható 40-100-zal, 20-100-zal, ultival. A 4 ász licit mellett csendesben is értékelhető az ulti és a 100 pont elérése.

Sportfogadás

Értéke a többi színű négy ász licit duplája. Ha mind a 4 ász már az osztáskor a kézben van úgy érdemes inkább a piros 4 ász licitet tenni, mielőtt talonozáskor egy másik játékos lapja színhiányos lesz, így aduval el tudja ütni az egyik ászunkat. Piros parti tartozik a bemondáshoz. Megjátszani többi színű négy ászhoz hasonlóan, nem piros – adu – ásszal indulva, a védőktől az adu lapokat kihajtva érdemes. A védő pedig, akinél az ász lap van próbáljon mind a piros, mind pedig a licitáló hajtószínű lapjaitól mielőbb szabadulni, az ászt a védőtársa ütésébe tudja dobni, kenni, ezzel buktatva a licitet. A piros négy ászt, tartva a kontrától, illetve a licit bukásától sok esetben csendben érem el, egy egyszerű piros passz játék vagy piros ulti játék során.

Négy ász

Ha ezt a licitet teszem valószínűleg kettő vagy három ász van a kezemben, a harmadikat és/a negyediket pedig aduval szeretném elütni. Érdemes a nem adu színű ásszal vagy kisebb értékű aduval kezdeni a játékot. Annak a védőnek, akinek van ász lapja, ajánlott minél előbb szabadulnia az adu lapjaitól, hogy a másik védő ütésébe dobhassa azt a negyedik ászt, ami nem a licitálónál van, így buktatva a licitet.

Piros négy ász

Értéke a többi színű négy ász licit duplája. Ha mind a 4 ász már az osztáskor a kézben van úgy érdemes inkább a piros 4 ász licitet tenni, mielőtt talonozáskor egy másik játékos lapja színhiányos lesz, így aduval el tudja ütni az egyik ászunkat. Ilyenkor tartva a nem piros színű ász elütésétől inkább piros lapokkal nyitok. Piros parti tartozik a bemondáshoz. Megjátszani többi színű négy ászhoz hasonlóan, nem piros – adu – ásszal indulva, a védőktől az adu lapokat kihajtva érdemes. A védő pedig, akinél az ász lap van próbáljon mind a piros, mind pedig a licitáló hajtószínű lapjaitól mielőbb szabadulni, az ászt a védőtársa ütésébe tudja dobni, kenni, ezzel buktatva a licitet. A piros négy ászt, tartva a kontrától, illetve a licit bukásától sok esetben csendben érem el, egy egyszerű piros passz játék vagy piros ulti játék során.